Efekty Podprogramu 2021

PODPROGRAM 2021 – efekty
- Bank Żywności w Toruniu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2021 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie styczeń 2022 – październik 2022.
 - Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
 
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe),
 
- skrobiowe (makaron jajeczny świderki),
 
- mleczne (mleko UHT),
 
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
 
- cukier (cukier biały) ,
 - tłuszcze (olej rzepakowy).
 
- Współpracowaliśmy z 16 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa kujawsko – pomorskiego.
 - Pomoc żywnościowa trafiła do 9476 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa kujawsko – pomorskiego.
 - Wydaliśmy osobom potrzebującym:
 
263,87 ton żywności;
42 761 paczek żywnościowych;
1206 posiłków;
- W ramach Podprogramu 2021 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 42 warsztaty edukacyjne, w których udział wzięły 564 osoby.
 - Rodzaje warsztatów:
- edukacji ekonomicznej –10 spotkań (stacjonarnych) dla 183 uczestników
 - żywieniowo dietetycznych – 16 spotkań dla 192 uczestników
 
 
– 5 wydawniczych
– 9 on – line
– 2 stacjonarne
- Kulinarnych – 0 spotkań dla 0 uczestników
 - Niemarnowania żywności – 16 spotkań dla 189 uczestników
 
– 5 wydawniczych
– 9 on – line
– 2 stacjonarne
- Innych działań aktywizujących – 0 spotkań dla 0 uczestników
 



