Efekty Podprogramu 2024
                                       ![]()
PODPROGRAM 2024 – efekty
- Bank Żywności w Toruniu realizował Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021 – 2027 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus – Podprogram 2024, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2024 – wrzesień 2025.
 - Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
 
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, , koncentrat pomidorowy, dżem truskawkowy o obniżonej zawartości cukru );
 
- skrobiowe (makaron jajeczny świderki, mąka pszenna, płatki owsiane, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna ),
 
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
 
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, szprot w oleju),
 
- cukier (cukier biały, miód nektarowy wielokwiatowy),
 - tłuszcze (olej rzepakowy),
 - dania gotowe (fasolka po bretońsku).
 
- Współpracowaliśmy z 16 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa kujawsko – pomorskiego.
 - Pomoc żywnościowa trafiła do 7436 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa kujawsko – pomorskiego.
 - Wydaliśmy osobom potrzebującym:
 
363,934 ton żywności;
27 084 paczek żywnościowych;
550 posiłków;
- W ramach Podprogramu 2024 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 74 warsztaty edukacyjnych, w których udział wzięły 855 osób.
 - Rodzaje warsztatów:
- edukacji ekonomicznej – 10 spotkań dla 110 uczestników
 - żywieniowo dietetycznych – 0 spotkań dla 0 uczestników
 - Kulinarnych – 28 spotkań dla 329 uczestników
 - Łączące zdrowe żywienie i przeciwdziałanie marnowaniu żywności – 36 spotkań dla 416 uczestników
 - Innych działań aktywizujących – 0 spotkań dla 0 uczestników
 
 



