Efekty Podprogramu 2021
PODPROGRAM 2021 – efekty
- Bank Żywności w Toruniu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2021 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie styczeń 2022 – październik 2022.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe),
- skrobiowe (makaron jajeczny świderki),
- mleczne (mleko UHT),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały) ,
- tłuszcze (olej rzepakowy).
- Współpracowaliśmy z 16 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa kujawsko – pomorskiego.
- Pomoc żywnościowa trafiła do 9476 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa kujawsko – pomorskiego.
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
263,87 ton żywności;
42 761 paczek żywnościowych;
1206 posiłków;
- W ramach Podprogramu 2021 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 42 warsztaty edukacyjne, w których udział wzięły 564 osoby.
- Rodzaje warsztatów:
- edukacji ekonomicznej –10 spotkań (stacjonarnych) dla 183 uczestników
- żywieniowo dietetycznych – 16 spotkań dla 192 uczestników
– 5 wydawniczych
– 9 on – line
– 2 stacjonarne
- Kulinarnych – 0 spotkań dla 0 uczestników
- Niemarnowania żywności – 16 spotkań dla 189 uczestników
– 5 wydawniczych
– 9 on – line
– 2 stacjonarne
- Innych działań aktywizujących – 0 spotkań dla 0 uczestników